خانه سینما در یک نگاه
تاریخچه تشکیل خانه سینما ( جامعه اصناف سینمای ایران )
ضرورت تاسیس این نهاد صنفی در سال 1368 از سوی مدیران وقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشخیص و بر همین اساس مسوولیت فراخوان صنوف سینمایی ، تدوین اساسنامه و آیین نامه های داخلی بر عهده تعدادی از هنرمندان به عنوان هیات مدیره اولیه گذاشته شد .
طی قریب چهار سال فعالیت غیر رسمی خانه سینما که به جذب و فراخوان اصناف سینمایی گذشت ، مکان مشخصی برای فعالیت خانه سینما وجود نداشت و بسیاری از جلسات هیات مدیره انتصابی در محل بنیاد سینمایی فارابی تشکیل و تدوین و تنظیم اساسنامه به گروهی کارشناس واگذار شد .
سرانجام پس از راه اندازی و عضویت نزدیک به بیست انجمن و کانون در خانه سینما ، مقدمات آغاز فعالیت رسمی آن فراهم و بر همین اساس در مهرماه 1372 فعالیت رسمی خانه سینما با ثبت آن در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری تهران شروع شد .
طی ده دوره فعالیت هیات مدیره های انتخابی، اساسنامه خانه سینما به فراخور نیازهای صنفی دستخوش تغییرات ساختاری شد اما به لحاظ ماهیت، اساسنامه نسبت به اهداف اولیه وفادار ماند و هم اکنون نیز اهداف اصلی جامعه اصناف سینمای ایران عبارتند از:
1)حفظ و صیانت از حقوق مادی و معنوی دست اندرکاران سینما
2) ایجاد امنیت شغلی و تامین اجتماعی
3) ارتقای سطح آموزشی و مهارت حرفه ای دست اندرکاران سینمای جمهوری اسلامی ایران
دارایی های معنوی خانه سینما:
فارغ از بخشهای اداری و تشکیلاتی خانه سینما که در تمامی سازمانهای متناظر نیز وجود دارد و فعالیتهای مشابهی را انجام می دهند ، ویژگی وجود کارصنفی در خانه سینما آن را از سایر نهادها و سازمان ها متمایز می کند.
مراجع داوری خانه سینما:
مراجع داوری خانه سینما که از سال 1375 فعالیت خود را آغاز کرده و جلسات آن به صورت هفتگی در خانه سینما تشکیل می شود شامل الف) هیات داوری ، ب) شورای عالی داوری است .
وظیفه اصلی هیات داوری تسهیل حل و فصل اختلافات و دعاوی میان اعضای تشکل های صنفی خانه سینما و یا دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی که اختلاف مطروحه مربوط به فعالیت های سینمایی آنان است .
در صورت ارجاع دعاوی مورد نظر به خانه سینما و در صورت حَکَم قرار گرفتن مراجع داوری خانه سینما و قبول رای داوران از ناحیه اصحاب دعوا، رسیدگی در چارچوب آیین نامه مصوب مجمع عمومی و مقررات باب داوری در قانون آیین دادرسی مدنی انجام می شود .
جهت طرح شکایت و پیگیری شکایت رعایت موارد زیر ضروریست:
1. ارائه قرارداد فیلم که حکمیت خانه سینما در آن ذکر شده باشد.
2. تنظیم شکواییه و ارائه آن به شورای داروی خانه سینما
3. عضویت شاکی و یا متشاکی در خانه سینما
4. واریز 1٪ از کل مبلغ خواسته به شماره حساب خانه سینما
شورای صنفی نمایش:
برای نظارت بر ثبت و حسن اجرای قرارداد های منعقده سینمایی بین تولید کنندگان، توزیع کنندگان و سینماداران و حل اختلاف آنان و با هدف امکان گردآوری اطلاعات و پردازش و ارائه آن به صاحبان فیلم و سینما ، شورای صنفی نمایش با ترکیبی از نمایندگان سینماداران ، تهیه کنندگان و کارگردانان و یک نماینده از طرف اداره کل نظارت و ارزشیابی از سال 1381 در خانه سینما ایجاد شد.
تشکیل این شورا که در راستای واگذاری فعالیتهای صنفی از سوی دولت به سینماگران انجام شد با استقبال خانه سینما مواجه و هم اکنون قریب 8 سال از فعالیت آن می گذرد .
شورای صنفی نمایش بر اساس موارد مندرج در آیین نامه خود و متناسب با اقبال مخاطبان از فیلم های در حال نمایش و ملاحظه میزان فروش فیلم ها و مقایسه آن با کف فروش ، مدت زمان نمایش فیلم را تنظیم و به تصویب میرساند.
این شورا همچنین وظیفه ثبت قرارداد فیلم ها را بر عهده دارد.
بانک فیلمنامه ایران:
برای صیانت از حقوق مادی و معنوی فیلم نامه نویسان، بانک فیلم نامه ایران از سال 1377 شروع به فعالیت کرده است . اعضای هیات عامل بانک فیلمنامه را نمایندگانی از صنوف فیلمنامه نویسان ، کارگردانان و تهیه کنندگان تشکیل می دهند .
این بانک کار ثبت آثار نویسندگان را بر عهده دارد . همچنین وظیفه تعیین سیاست و راهبرد و نیز رسیدگی کارشناسانه در خصوص اختلافات حقوقی و فنی فیلمنامه های ثبت شده در صورت ارجاع مواردی از سوی شورای داوری برعهده بانک است .
برخی از شرایط و مشخصه های لازم جهت ثبت فیلمنامه مطابق آخرین تصمیمات هیات عامل بانک فیلمنامه به قرار زیر است :
1 ) ارائه طرح یا خلاصه یا اصل فیلم نامه بر روی سی دی
2 2 ) پرداخت حق ثبت مصوب به شماره 1411727539 حساب خانه سینما در بانک ملت (که مبلغ آن متناسب با طرح ، خلاصه و یا فیلمنامه بودن اثر ارائه شده و نیز عضویت یا عدم عضویت متقاضی در صنوف مختلف است)
امور رفاهی و بیمه هنرمندان:
بخش دیگری که حسب نیازهای رفاهی جامعه اصناف سینمای ایران فعالیت خود را از سال های اولیه و همزمان با شروع فعالیت رسمی خانه سینما آغاز کرده واحد بیمه و امور رفاهی است که بدون اختصاص واحد یا بخشی مجزا ( کاملا مرتبط با بخش اداری ) پیگیری اموری همچون بیمه تامین اجتماعی ، بیمه حادثه و درمان تکمیلی ، طرح معمرین ، طرح تکریم و ... را بر عهده داشته است که در ادامه به آن پرداخته می شود :
بیمه تامین اجتماعی اعضاء:
این نوع از بیمه به دلیل شرایط خاص زندگی هنرمندان و نداشتن پوشش درمان اولیه و بیمه های بیکاری و الزام برقراری حقوق بازنشستگی از اهمیت خاصی نزد صاحبان کسب و پیشه برخوردار است . پیگیری برقراری این پوشش بیمه ای که سابقه شروع پوشش آن برای تعداد قریب 1000 نفر از اعضای صنوف سینمایی به سال 1373 بازمی گردد با پرداخت 50٪ یارانه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با تولیت خانه سینما به عنوان اصلی ترین وظیفه خانه سینما آغاز شد و علی رغم فراز و نشیب های مختلف در تامین بودجه آن و نحوه پرداخت حق بیمه در وجه سازمان تامین اجتماعی خوشبختانه وقفه ای در این امر روی نداد و هم اکنون تعداد قابل توجهی از هنرمندانی که به لحاظ سنی و سابقه بیمه ای واجد شرایط بازنشستگی هستند از این امکان برخوردار شده اند .
در حال حاضر اصلی ترین شرط برای استفاده از پوشش بیمه تامین اجتماعی تناسب سن بیمه شده با ضوابط سازمان تامین اجتماعی ( حداکثر سن برای آقایان 50 سال و برای خانم ها 45 سال است ) و داشتن سابقه حداقل سه سال عضویت در صنوف سینمایی تابعه است . در اینصورت پس از ارائه تقاضا نامه و تایید سوابق هنری از طریق صنف ، معرفی نامه مربوطه صادر و فرد متقاضی جهت برخورداری از بیمه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی و در ادامه با توجه به محل سکونت اعلام شده به شعبه بیمه ای مربوطه معرفی می شود .
بیمه درمان تکمیلی:
ضرورت برقراری این نوع پوشش بیمه ای به دلیل ناکافی بودن خدمات بیمه درمانی پایه از سال 1376 از سوی هیات مدیره وقت خانه سینما احساس گردید و علی رغم آنکه خدمات آن چندان شناخته شده نبود با این حال بسیاری از هنرمندان عضو اصناف سینمایی از همان سال با آن آشنا شدند.
خانه سینما از ابتدای برقراری این پوشش بیمه ای برای اعضای خود با شرکت های بیمه ای نظیر اس او اس ، آسیا ، دانا و ایران قرارداد منعقد کرده و در حال حاضر نیز قریب 3000 نفر از اعضای خانه سینما و خانواده های آنها تحت پوشش بیمه تکمیلی ایران قرار دارند .
لازم به ذکر است که در این بخش نیز پرداخت کمک هزینه بیمه ای به میزان پنجاه درصد حق بیمه متعلقه از طرف خانه سینما ، مشوقی برای استقبال بیشتر اعضا از این خدمت گردیده است .
بیمه عمر و حادثه:
از آنجا که هر ساله تعدادی از دست اندرکاران سینما به دلایل مختلف دار فانی را ترک می کنند و چنانچه آنان سرپرست خانوار باشند علاوه بر خلاء عاطفی ناشی از فقدان آنان که منجر به آزردگی روحی و روانی خانواده آنان می شود تا مدتی نیز معیشت آنان نیز دچار آسیب جدی می گردد. در سال 1388 هیات مدیره به منظور فراهم سازی امکان تامین بخشی از نیازهای خانواده متوفی اقدام به بیمه کردن 2700 نفر از دست اندرکاران سینما (با عضویت پیوسته) کرده است تا با مبلغ دریافتی از محل خسارت بیمه کمکی به تنظیم مناسبات اقتصادی بازماندگان شده باشد.
طرح تکریم هنرمندان :
به منظور تکریم هنرمندان پیشکسوت و شخصیت های برجسته سینمایی که عمری را در عرصه های مختلف هنری از جمله سینما ، تئاتر ، موسیقی و ... صرف نموده اند و آفرینش های هنری خلاقانه و ارزشمندی برای جامعه به ارمغان آورده اند، از سال 1380 طرحی با عنوان طرح تکریم هنرمندان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصویب و مقرر شد مطابق ضوابط و شرایط مندرج در آیین نامه های آن ، مبالغی به عنوان هدیه ماهانه به واجدین شرایط پرداخت گردد . بر این اساس کمیسیون و هیئت های بررسی اولیه در محل خانه سینما و با حضور نمایندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل و کار رسیدگی به پرونده متقاضیان را انجام می دادند و پس از تصویب اولیه پرونده ها برای تصویب نهایی به شوراهای مربوطه در معاونت هنری ارسال می گردید .
در روال جاری ، هنرمندان واجد شرایط پس از تشکیل پرونده و تکمیل فرم های مربوطه که به منظور تسهیل شرایط در اختیار صنوف مختلف قرار گرفته تاییدیه اولیه را از انجمن مربوطه اخذ و پرونده به امور اداری خانه سینما ارسال می گردد که در صورت تطبیق شرایط و عدم نقص مدارک به معاونت سینمایی ارسال و در ادامه معاونت امور سینمایی نیز پرونده ها را در هیات های کارشناسی مطرح و با احتساب امتیازات مربوطه نسبت به برقراری حقوق متناسب با امتیاز داده شده اقدام می گردد.
اهم شرایط برخورداری از این تسهیلات عبارتست از:
1. داشتن بیش از 35 سال سابقه آفرینش حرفه ای و هنری
2. داشتن بیش از 60 سال سن
3. برخورداری از حسن شهرت در جامعه هنری کشور و صاحب سبک ویژه بودن .
4.4. ارائه معرفی نامه از طریق صنف که موید موارد فوق باشد.
طرح معمرین:
این طرح نیز به موازات طرح تکریم اما با شمولیت بیشتر ، هنرمندان پیشکسوتی را که عمری را در راه فعالیت های سینمایی سپری نموده اند، و از هیچ گونه امکان در آمد ماهانه برخودار نیستند تحت پوشش قرار می دهد و شرایطی را به وجود می آورد تا این عزیزان از حداقل پرداخت ماهیانه در راستای کمک معیشتی و حرفه ای برخوردار گردند. اعضای واجد شرایط در این طرح نیز همانند طرح تکریم، پس از تشکیل پرونده و تکمیل فرمهای مربوطه تاییدیه اولیه را از انجمن مربوطه اخذ و پرونده به امور اداری خانه سینما ارسال می گردد که در صورت تطبیق شرایط و عدم نقص مدارک به معاونت سینمایی ارسال می شود .
در ادامه معاونت امور سینمایی نیز پرونده ها را در هیات های کارشناسی مطرح و با احتساب امتیازات مربوطه نسبت به برقراری حقوق متناسب با امتیاز داده شده اقدام می گردد.
شرایط برخورداری از پوشش های این طرح نیز عبارتست از:
1. داشتن حداقل 30 سال سابقه فعالیت در شاخه سینما.
2. معرفی نامه از صنوف خانه سینما.
3. برخوردار نبودن از امکان رفاهی و معیشتی از طریق سازمان های دیگر.
4.4. ارائه معرفی از طریق صنف که موید موارد بالا باشد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی
مجموعه فعالیت های روابط عمومی و نقش نظام مندی را که در ارتباط با تحولات جامعه اصناف سینمایی ایفا می نماید به شرح زیر برمی شمریم. الف) تهیه و تنظیم اخبار سینمایی و اصناف
ب ) راه اندازی و بارگذاری سایت خانه و به روز رسانی آن
سایت خانه سینما که به منظور اطلاع رسانی و در مواردی ارتقای سطح علمی و دانش فنی وحرفه ای اعضای خانه سینما از سال 1387 شروع به فعالیت کرده است هر روز در بخش های مختلفی نظیر اخبار خانه سینما، رویدادهای اصناف خانه سینما، بانک فیلمنامه، جشن سینمای ایران، اخبار فرهنگی و هنری رسانه ها و... منبع بسیار مناسبی برای دستیابی کسانی است که علاقمند به کسب اطلاعاتی در مورد جامعه اصناف سینمایی هستند. همچنین سیستم اطلاع رسانی از طریق پست الکترونیکی نیز به صورت خبرنامه تحت سایت برای اعضای خانه سینما ، رسانه ها و کاربران سایت ارسال می شود.
ج) ارسال پیامک:
از دیگر فعالیت های روابط عمومی و شیوه ای دیگر در ارتباط با اعضای خانه سینما ارسال پیامک است که نظر به لزوم ارتباط تنگاتنگ و ارتقای سطح کیفی و کمی ارتباطات فی مابین خانه سینما و اعضای آن با بهره گیری از فناوری روز اطلاع رسانی؛ از سال 1386 فعال و به مرور تکمیل شده و قریب 2000 نفر از اعضا خانه سینما را شامل می شود.بر حسب آیین نامه موجود خبر رسانی، مجموعه اخبار در برگیرنده موضوعات مهم سینمای ایران و جهان، تسلیت، تبریک اعیاد و آیین های باستانی، آیین های دینی و مذهبی ، پیام تبریک کسب جوایز بین المللی و داخلی، پیام تبریک فروش فیلم، اعلام خبر برگزاری جشن خانه سینما، اطلاع رسانی صنفی و فراصنفی در شمول موارد آن است .
این سیستم به منظور ارتباط مستمر با اعضای جامعه اصناف سینمای ایران از سال 1388 شروع به فعالیت کرده است و اطلاعات و اخبار مهم سینمایی و خصوصا اخبار مرتبط با خانه سینما به صورت روزانه برای اعضا ارسال می شود.
د ) پاسخگویی به مراجعان و بخشهای صنفی
ه) انجام امور روابط عمومی و همکاری در برگزاری آیین های خانه سینما
کارت نظام سینمایی: در راستای اجرای بند یک ازماده چهار اساسنامه خانه سینما و به منظور تامین امنیت شغلی که خود نیازمند سازماندهی بازار کار است و این امر در گرو در اختیار داشتن اطلاعات شغلی اعضا و پروژه های تولیدی و خدمات ارایه شده از سوی فعالان این سازمان به بازار کار و عرصه های اقتصادی است ضرورت ایجاد سامانه جامع اطلاعاتی اصناف و اعطای شماره نظام سینمایی احساس و قریب یکسال از اجرایی شدن آن می گذرد . برخی از شاخصه های کارت نظام سینمایی به شرح زیر است :
1. شماره نظام سینمایی شماره ای است که معرف اعضای تشکل های عضو خانه سینما با ضوابط مندرج در ماده 3 اساسنامه است.
2. این سامانه دارای یک شماره هفت رقمی است که چهار رقم نخست سمت راست آن معرف فرد, سه شماره پس از آن معرف صنف و نوع رابطه آن (پیوسته و وابسته) می باشد.
3. این شماره در کارتی دو زبانه با مشخصات : نام و نام خانوادگی, نشان خانه سینما, شماره ملی, عکس عضو و عنوان حرفه با امضای مدیر عامل خانه سینما و دارای اعتبار سه ساله صادر می شود.
کارگروه امور اصناف:
در هر دوره از هیات مدیره خانه سینما به منظور ارائه پیشنهادات و تنظیم مناسبات اصناف کارگروه هایی نظیر کارگروه فنی، کارگروه اصناف، کارگروه آموزش و... تشکیل و یاری رسان هیات مدیره خانه سینما می شوند.
رویدادهای فرهنگی هنری برگزار شده توسط خانه سینما
جشن اصناف:
به منظور قدردانی از تلاش و کوشش و حضور موثر صنوف خانه سینما و همچنین سپاس از افراد موثر و پیشکسوت در عرصه سینما، از سال 1385 هر سال برگزار می شود.
جشن سینمای ایران:
خانه سینمای ایران با برگزاری جشن سینمای ایران به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی هنری غیر دولتی ، به بهترین های رشته های مختلف سینمایی که توسط خود اهالی سینما قضاوت می شود تندیس شایستگی اهدا می کند.
تکریم و نکوداشت سینماگران از ديگر فعالیت هایی است که در طول سال توسط خود سینماگران به منظور پاسداشت خدمات آنان به انجام می رسد و بخشی از آن نیز همزمان با برگزاری جشن سینمای ایران به صورت سالانه انجام می شود .
هرساله شورای سیاست گذاری جشن سینمای ایران آیین نامه ای را در چهاربخش تنظیم و براساس آن فراخوان بخشهای مختلف را در جراید و سایت خانه سینما درج می نماید تا متقاضیان بتوانند فرم شرکت در جشن را دریافت و در مهلت مقرر به دبیرخانه جشن سینمای ایران ارائه دهند و در ادامه توسط داوران جشن داوری شوند و در روز ملی سینما تندیس شایستگی جشن سینمای ایران به آنان اهدا شود.
جشن سینمای ایران امسال چهاردهمین دوره خود را پیش رو دارد و این در شرایطی است که در طول برگزاری سیزده دوره قبلی خانه سینما فراز و نشیب های زیادی را چه در مورد خود جشن و چه در ارتباط با قرار گرفتن در جایگاه فعلی یک نهاد صنفی به خود دیده است .
جشن کتاب سال سینمای ایران:
برگزاری جشن کتاب سال سینمای ایران از سال 1386 با هدف گرامی داشت کوشش های عرصه فرهنگ مکتوب سینمای ایران از دیگر فعالیت های خانه سینما ست که با همکاری کتابخانه و روابط عمومی خانه سینما تقریباً هر دوسال یکبار برگزار می شود . دبیرخانه این جشن مقررات شرکت در این دو سالانه را اعلام می کند و براساس مقررات جشن آثار مکتوب ارائه شده به دبیرخانه توسط داوران بررسی و به سه بخش تالیف و ترجمه, پژوهش و نگارش کتاب سینمایی تندیس قلم زرین سینمای ایران اهدا می شود.
تالار سیف اله داد:
از بخش های فعال خانه سینماست به صورت مستقیم زیر نظر روابط عمومی فعالیت می کند . تالار سیف اله داد خانه سینما پس از قریب چهار نوبت بهینه سازی فضای نمایشی موجود و ارتقای سیستم تصویری و تجهیزات صوتی دیجیتال ، همواره آماده برگزاری گردهمایی ها و مجامع عمومی اصناف است و در زمان برگزاری جشن سینمای ایران نیز میزبان داوران جشن سینمایی است.r /> تالار سیف اله داد محل برگزاری بسیاری از نشستهای مطبوعاتی ، تخصصی ، کارگاهها ، کنفرانس های مختلف ، نمایش های خصوصی صنفی و ... بوده است .
ضمناً سالن نمایش نعمت حقیقی نیز برای نمایش فیلم های ویدیویی با مخاطب محدود آماده و تجهیز شده است.
هیات مدیره: محمد مهدی عسگرپور ، علی لقمانی، محسن امیریوسفی ، علیرضا حسینی ، فریبا کوثری ، آیدین ظریف ، حبیب اله اسماعیلی
مدیرعامل: علی دهکردی
مدیر روابط عمومی: مینا جهانگیری
مدیر فنی پایگاه خبری: سعید صمغ آبادی